Shopping Cart

You have no items in your shopping cart.

Search
Contact us

Contact Us

Contact Information

* Required Fields

Hoe verzorg ik mijn hoed?

Hoe draag ik zorg voor mijn hoed?

Gebruik

Ondanks wat je misschien dacht hou je een hoed niet vaste bij de deuk. Hierdoor kan je de hoed vervormen, en na een tijdje krijg je twee vlekken op het vilt.

Hoe dan wel?

Klem de rand van de hoed tussen je duim en de rest van je vingers, met je duim aan de binnenkant van de hoed (aan de zweetband) en je andere vingers tegen de rand.
Hoeden, ook een mooie vilten hoed, kunnen veel hebben. Je mag er gerust mee in de regen en sneeuw lopen, daar is hij voor gemaakt. Maar verzorg hem wel goed achteraf (zie verder).

Een natte hoed verzorgen

Een (natte) hoed verzorgen.

Een hoed moet steeds ondersteboven opgeslagen worden. Dit voorkomt dat de rand vervormt (plat wordt). Dit geldt extra voor natte hoeden. Een vilten hoed van goede kwaliteit mag gerust kletsnat worden, als je hem daarna rustig en ondersteboven laat drogen. Doe dit op kamertemperatuur, anders zou je hoed wel eens kunnen krimpen.
Deuken kan je uit een vilten hoed stomen, wat dit is de manier hoe hij zijn oorspronkelijke vorm gekregen heeft. Hou hem gewoon boven kokend water, maar let wel op dat je je niet verbrand.
Bestofte hoeden borstel je best voorzichtig af, met de klok mee van bovenaf gezien. Zo voorkom je dat je het stof in de hoed wrijft.

Welke materialen bestaan er?

Vilt

Hoeden worden gebruikelijk gemaakt uit dierenhaar dat geperst wordt tot vilt ('felt'). De beste kwaliteit wordt gemaakt uit bever of konijnenhaar.
De absolute top in de hoeden is de zogenaamde "100X Beaver fur felt". Dit betekent dat de hoed gemaakt is uit 100% bever vacht. Deze (bijzonder dure) kwaliteit is een echt statussymbool onder de hedendaagse cowboy. Een goede kwaliteitshoed volstaat met 10X, en voor een doorsnee cowboy volstaat zeker een eenvoudige '4X Fur felt hat' die uit konijnenhaar gemaakt is.
'Lite Felt' is een ultra lichte, flexibele en watervaste materie gemaakt uit de fijnste wol. Licht en aangenaam om dragen.

Stro

Stro hoeden in onze catalogus

 

Voor bescherming tegen de zon ben je best af met een stro hoed. Hoeden uit palmbladeren uit Ecuador worden PANAMAS genoemd omdat ze geïmporteerd werden via het Panamakanaal. Deze die gemaakt zijn uit palmvezels uit China worden PARABUNTALS of BAKU genoemd.

Leder

Leder is een van nature ademend materiaal, en dus zeer aangenaam om dragen. Dank zij deze eigenschap heeft een lederen hoed ook geen klassieke zweetband nodig. Lederen hoeden kunnen watervast gemaakt worden met hetzelfde produkt dat U gebruikt voor uw schoenen.